0 (352) 324 00 50

Dişlerin şekil bozukluklarının ve diş eksikliklerinin tedavisi, planlaması, rehabilitasyonu, çene ve dişlerin işlev kayıplarının giderilmesini ve bu yolla yüz ve gülüş estetiğinin sağlanmasını hedefleyen Diş Hekimliği dalıdır.

Ağzımda eksik dişim var. Protez yapılmazsa ne olur, yaptırmalı mıyım?

Bir dişinizi kaybettiğiniz zaman kalan dişleriniz, dişsiz boşluğa doğru hareket ederek konum değiştirebilir. Konumları değişmiş dişler ağız dokularına zarar verebilir veya çene eklemi rahatsızlıklarına yol açabilir. Bunun yanında konumları değişmiş ve çapraşık hale gelmiş dişleri temizlemek te çok zordur. Buda çürük oluşumuna ve diş eti rahatsızlıklarına yol açabilir.

Protez, ağzınızda kaybettiğiniz diş veya dişlerden dolayı oluşmuş boşluğu doldurur. Çiğneme işlevini yapabilmenize yardım eder. Özellikle ön diş kaybıyla görülen konuşma bozukluğunu düzeltir. Dudak ve yanakları destekleyerek bu dokuların çökmesini engellerler ve estetik bir görüntü kazandırır.

Hareketli Protezler

Kısmi diş eksikliğinde yani dişlerin bir kısmının kaybedilip bir kısmının ağızda olduğu özel akrilik ve/veya metaller birlikte kullanılarak hazırlanan kroşe (kanca) adı verilen metal parçaları ile dişe tutunmayı sağlayan ve hastaların isteğine bağlı olarak çıkarılıp takılabilen protezlerdir.

Tam Protezler

Ağızdaki tüm dişlerin kaybedilmesi sonucunda ağza yapılan hareketli (takılıp çıkarılabilen) protezlerdir. Özel akriliklerden bir yapı üzerine yine akrilik veya porselenden yapılmış dişler kullanılarak hazırlanır. Tam damak protezleri olarak da isimlendirilebilir.

Sabit Protezler

Dişsiz boşluğun her iki tarafındaki destek dişlerin belli oranlarda küçültülerek ve bu dişler üzerine yapıştırma yoluyla hazırlanan porselen ve/veya metalden yapılan restorasyonlardır.

Tam Seramik Protezler

Doğal dişler ışığı geçirir. Bunun sonucu olarak da dişte derinlik ve canlılık ortaya çıkar. Metal desteksiz porselen kuronların (tam seramik) ışık geçirme özelliklerinden dolayı, derinlik ve canlılıkları daha fazladır böylece doğal dişe en yakın sonuçlar elde edilir.

Güçlendirilmiş porselenin özel makinalarda sıkıştırılması yada freze edilmesi (kesilmesi) ile elde edilir. Özellikle ön dişlerde, ışık geçirgenliğinin çok iyi olmasından dolayı tercih edilir. Bu sistemde alt yapı olarak metal yerine beyaz bir renk olan zirkonyum alaşım kullanılır. Sistemin en büyük avantajı, ulaştığı çok yüksek dayanılılıkla, arka bölgedeki köprülerde tam estetik bir görünüm sağlamaktır.

İmplant Üstü Protezler

Çeşitli nedenlerden dolayı kaybedilen dişlerin fonksiyon, estetik ve fonetik görevlerinin implant destekli protezlerle yeniden kazandırılması işlevini üstlenmektedir. Diş implantları eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen vida şeklinde titanyumdan yapılmış doku dostu yapay köklerdir.

Diş implantları genel olarak tek diş eksikliklerinde, birden fazla diş eksikliklerinde, tam dişsizlik durumlarında ve ortodontik ankraj amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır.

Gülüş Tasarımı

Gülüş tasarımı, hekimlik ve sanatın birlikte uygulanarak, bireyin, Cinsiyeti,  Yaşı,  Gülüş simetrisi, Yüz hattı, Dişlerin sıralanışına ve renklerine, Dişetleri ve dudakları dikkate alarak ideal gülüşü yenileyen multidisipliner bir tedavidir.

Eklem Tedavisi

Temporomandibular rahatsızlıklar (çene eklemi rahatsızlığı); temporomandibular eklem ve/veya çiğneme kaslarını tutan ağrı ve fonksiyon bozukluğudur.

Çene eklemi hastalıklarında tedavi yöntemleri arasında konservatif olarak ortopedik apareylerin kullanılması (splint), bazı fizik tedavi yöntemleri, ilaç tedavisi, artrosentez yer almaktadır. 

Laminate Veneerler

Ön dişlerde, renk değişiklikleri, pozisyon, yapı ve şekil bozuklukları ya da dişler arasındaki mevcut aralıklar estetik sorunlara yol açar. Laminate Kuron, dişin sadece ön yüzeyinde, mine sınırları dahilinde, çok az bir preparasyon uygulanarak yapılan protetik yaklaşımdır. Dolgu teknolojisinin ve yapıştırma mekanizmalarının son yıllardaki gelişimi sayesinde, dolgu malzemeleri ile de laminate uygulamalar yapılmaktadır.

Bilgisayar Destekli Tasarım ve Üretim (CAD CAM)

CAD CAM dental dizayn ve üretim teknolojisi ile hastadan klasik teknikle ölçü alma zorunluluğu kalkmış, bilgisayara entegre kamera sayesinde dişlerden görüntü alınarak protez tasarımı yapılıp tek seansta kusursuz restorasyonlara kavuşmak mümkün hale gelmiştir. 

2 saat içerisinde hastanın yeni dişleri ile hayatına devam etmesini sağlayan Cad Cam ile tam porselen kronlar, irkonyum kronlar, porselen lamina veneerler, inlay ve onlay porselen dolgular uygulanabilir hale gelmiştir.

Çene - Yüz Protezleri

Çene ve/veya yüz bölgesinde doğuştan, travmaya bağlı veya kanser sonrası oluşan boşluk alanlara hazırlanan protezlere çene-yüz protezleri denir.

Bu boşluk alanlar ağız içinde olabileceği gibi, ağız dışında da olabilir. Ağız içinde olanlar; üst çene ve alt çeneyi, ağız dışında olanlar; göz, burun ve kulak bölgesini içermektedir. Bu bölgelerin birinin eksikliği olabileceği gibi birkaç tanesinin birlikte eksikliği de söz konusu olabilmektedir.

Çene ve yüz protezleri ile estetik görünümü düzeltmek, fiziki farklılığın sosyal hayatta yarattığı psikolojik baskıyı hafifletmek, defektin yol açtığı konuşma, çiğneme ve yutkunma gibi problemleri azaltmak veya ortadan kaldırmak amaçlanmaktadır.