0 (352) 324 00 50

Ağız bakımında nelere dikkat edilmelidir?

-İdealde 3 kez olması gerekse de, günde en az 2 defa , orta sert ve orta büyüklükte başlığı olan fırça ıslatılmadan 2 dakika boyunca fazla kuvvet uygulanmadan fırçalanmalıdır

-Kullanılacak diş macunu miktarı mercimek büyüklüğünü geçmemelidir.

-Diş fırçası, diş ve diş eti birleşimine hafif eğimli yerleştirilmeli ve  her bir diş yüzeyinden en az 3-4 kez geçecek şekilde süpürme hareketi ile  hareket ettirilmelidir. Fırça daha sonra bir fırça boyu ilerletilmeli  tüm dişlerde ve  bu hareket devam etmelidir. Çiğneme yüzeyleri ise ileri geri hareketlerle fırçalanmalıdır. Fırçalama sırasında kanama olursa korkmadan fırçalamaya devam edilmelidir.

-Dişlerin arayüzleri de en az diğer yüzleri kadar önemlidir. Ara yüz temizliği için Diş ipi  ve arayüz fırçasının günde 1 kere  kullanımı uygulaması dişlerin arasına sıkışan gıdaları temizleyeceğinden ara yüzlerde görülen çürüklerin oluşmasını engelleyecektir.

Nasıl bir diş fırçası kullanmalıyım?

-İdeal bir diş fırçasının fırça kılları orta sertlikte olmalı ve kıl uçları yuvarlatılmış ve her yöne rahatlıkla ulaşabilecek düzeyde esnek bir başlığı olmalıdır.

-Diş eti çekilmesi olan, sert fırçalayan hastalar dişlerde meydana gelen aşınmaları ve diş eti çekilmelerini en aza indirmek için yumuşak fırçaları tercih etmelidir.

-Ortodontik tedavi gören hastaların ağız bakımı braketlerden dolayı çok önemlidir. Ortodonti hastalarına özel diş fırçaları ile fırçalamalı ve arayüz fırçalarını mutlaka uygulamalılar.

-Cerrahi operasyon sonrası dişler mutlaka ekstra soft diye adlandırılan aşırı yumuşak bir fırça ile fırçalanmalıdır.

-Engelli hastalar, ileri düzeyde Parkinson hastaları, elini rahat hareket ettiremeyen hastaların ağız ve diş bakımları için mutlaka elektrikli fırçaları tercih etmelerini tavsiye ediyoruz.

Diş fırçası ne sıklıkla değiştirilmelidir?

Normalde 3 ayda  bir diş fırçalarının  değişmesi gerekir fırçaların kıllarındaki renk göstergeleride fırçanın değişim zamanını gösteren bir parametredir. Aşırı kuvvet uygulayan hastalarda fırça kılı daha kısa sürede  dışa doğru açılmaktadır bu da fırçanın erken dönem deformasyonuna ve değişim süresinin öne alınmasına neden olmaktadır.

Nasıl bir macun kullanmalıyım?

Ağız ve diş bakımında en önemli faktör mekanik temizliktir. Dişlerinde hassasiyet gibi özel klinik durumlar için önerilen birkaç diş macunu hariç diğer macunlardan herhangi birinin kullanımı ciddi bir fark oluşturmaz.

Ağız duşu nedir?

Su ve havayı basınçlı şekilde ara yüzeylere ve protezlerin altına püskürten bu yolla sıkışmış tüm gıda artıklarını uzaklaştıran ağız diş sağlığını destekleyen cihazlardır. Ortodonti ve implant üstü protez hastalarının mutlaka kullanmaları önerilir. Bu cihazlar arayüz fırçası ve diş ipine alternatif değil yardımcıdır.

Ağız gargaralarını veya duşlarını sürekli kullanmalı mıyım?

Ağız gargaraları ve ağız suları ağız ve diş bakımını desteklemek için kullanılsa da esas olan diş fırçalamanın ve/veya diş arası temizliğinin yerine geçmez, sadece destekleyici etkiye sahiptir.

Yetişkinlerde ağız sağlığı için koruyucu tedaviler

Florür çocuklar kadar yetişkinlerde de özellikle ağız kuruluğuna neden olan ilaç alanlar, ağız kuruluğuna neden olan hastalığı bulunanlar, diş etlerinde çekilme olan hastalar, diş teli takan hastalar, boyun veya baş bölgesine radyoterapi uygulanan  hastalar için koruyucu önlem olarak uygulanabilir

Diyet alışkanlıklarının ayarlanması, gece dişler fırçalandıktan sonra herhangi bir şeyin yenmemesi ve karyojenik besinlerin tüketimine dikkat edilmesi yetişkinlerde koruyucu ağız sağlığının önemli noktalarıdır.

Yukarıda sayılan bir çok madde yetişkinlerde, özellikle yoğun bakımda tedavi görmekte olan hastalar, ağız ve çene ameliyatı geçiren, yaşlı, demanslı ve psikiyatrik hastalığı olan bireyler, radyoterapi alan, kemoterapi ve oksijen tedavisi gören hastalar, yeni doğanlar, mekanik ventilatöre bağlı hastalar ve birden fazla sistemik hastalığı olan hasta gruplarında ağız sağlığı için hayati önem taşır.