0 (352) 324 00 50

Periodontal hastalık (Diş eti hastalığı) nedir?

Periodontal hastalık dişleri destekleyen yumuşak ve sert dokuların enfeksiyonudur. Bu durum "plak" dediğimiz bakteriden oluşan  film tabakasının diş üzerine yerleşmesinden ve diştaşına (tartar) dönüşmesinden dolayı oluşmaktadır. Erken dönemlerde dişetinde iltihap gözlenmekte; fırçalama veya diş ipi kullanımı esnasında kanama olabilmektedir özelikle fırçalamada kanama diş eti hastalığının en önemli belirtisidir. Erken dönemlerde yapılan tedaviler geiye dönüşümlü tedaviler olup eğer tedavi ertelenip hastalık daha  ileri bir boyuta geçerse, dişin destek dokularındaki harabiyet diş kaybına kadar ilerleyen klinik tablo oluşturur.

Periodontal hastalık için diş hekiminin önerebileceği bazı tedaviler nelerdir?

 Doktorunuz  tedavi için  ilk etapta diş taşı temizliği ve Küretaj (diş eti altındaki diş taşlarının temizlenmesi kök yüzeyinin düzleştirilmesi ve iltihablı diş eti dokusunun alınması)  olarak bilinen cerrahi olmayan işlemi önerebilir. Eğer cerrahisiz tedavi periodontal dokuarın iyileşmesi için yeterli değiise ise; periodontal cerrahi önerilebilir. Bu tedavi tartar, plak, bakteri ve dişetinin altında bulunan hastalıklı dokuları uzaklaştırmak için dişeti dokusunun cerrahi olarak açılmasını ve sonra dikiş atılmasını  içerir.

Periodontal tedavi sonrası nelere dikkat etmeliyim?

Periodontal tedavi sonrası dişlerde geçici bir süre hassasiyet hastaların çoğunda gözlenen klinik bir durum olup bu geçici hassasiyet geri dönüşümlü bir şekilde azalıp kaybolacaktır.Periodontal hastalıklar  kronik seyirli bir hastalık olup  tedaviniz bitse bile hastalığın   tekrar oluşmasını önlemek için muhkakak kontrol randevularına gitmeniz gerekecektir.Rutinde 6 ayda bir diş hekimi kontrolü gereklidir

 İyi bir ağız bakımı için ne yapmalıyım?

Hekiminizin önereceği bir fırça ve macun ile İdealde 3 ama en az  sabah ve akşam günde 2 kere dişlerinizi fırçalamanız ağız bakımı için en temel ve etkili yöntemdir

Diş ipi ya da arayüz fırçası  diş fırçası kadar işlevel  ağız hijyeni  araçlarındandır. Diş fırçası ile ulaşamayacağımız diş arası bölgeleri, çürüksel veya diş eti ile alakalı tüm hastalıkların genellikle başlangıç yeridir diş arası bölgenin durumuna göre diş ipi ya da arayüz fırçası kullanımı arayüzlerde  dişeti hastalığı oluşumunu engeller (arayüz fırçası ve diş ipinin boyutları ve çeşidini diş hekiminize danışmadan almayınız).

Diş eti çekilmesi tedavisi mümkün müdür?

Rutin dişeti tedavisi yapıladıktan sonra hastanı diş eti çekilmesi olan bölgeler değerlendirip küçük cerrahi işlemler ile diş eti çekilmesi  kaynaklı açığa çıkan kök yüzeyleri kapatılabilir.

 

Diş etlerimden estetik kaynaklı şikayetlerim var tedavi edilebilir mi?

Periodontal cerrahi işlemlerinin büyük  bir kısmı hastaların estetik talepleri karşılamaya yönelik olup bir dizi diş eti tedavisiyle daha estetik gülüşlere kavuşmanız mümkündür.

Diş eti tedavisinde Lazer Kullanılabilir mi?

Periodontolojide lazer kullanımını diş hassasiyeti tedavisinden  cerrahi uygulamalara kadar geniş bir alanı kapsamakta olur özellikle cerahi işlemlerde lazer kullanımı normal yöntemlere göre daha hızlı ve konforlu bir iyileşme sağlar.

İmplant nedir?

Kaybedilen dişlerin yerine yerleştirilen titanyumdan yapılma yapay diş kökleridir.

Neden implant yaptırmalıyım ?

İmplant tedavisi sayesinde eksik dişleriniz mevcut dişlere herhangi bir işlem yapılmadan, yerine getirilebilmektedir. Porselen köprülerle tedavi edilen eksik dişler belirli bir süre sonra  değiştirilmekte ve 1 eksik diş için  minimum 2 diş üstünde işlem yapılmaktadır. Oysa implant tedavisi ile bir eksik diş için bir diş yapılmaktadır.

İmplant uygulaması sırasında  ve sonrasında ağrı duyacak mıyım ?

İmplant uygulanacak bölge diğer diş işlemlerindeki gibi   lokal anestezi ile uyuşturulduğu için hasta ağrı duymadan işlem tamamlanır, operasyon sonrası hasta işlemi yapan doktorun verdiği ilaçlar ve uyarıları dikkate aldıktan sonra günlük hayatı değiştirmeyen konforlu bir iyileşme süreci atlatmaktadır.

İmplant tedavisi ile genel sağlık durumunun bir ilişkisi var mıdır?

Hastaların genel sağlık durumu değerlendirilerek implant planlama ve uygulaması yapılmaktadır, kontrolsüz diabet, sigara kullanımı, osteoporoz ya da kemik metabolizmasını etkileyen ilaç kullanımı  ya da antikoagülan ilaç kullanımı gibi klinik durumlarda tıp doktoru ile konsültasyon yapılıp implant yapımına karar verilir.

 

İmplantın ömrü ne kadardır?

İmplantın kullanımına bir ömür vermek doğru değildir. Düzenli kontrollerle implantını uzun yıllar boyunca kullanılır. Doktor kontrollerini aksatmamak, iyi bir ağız hijyeni implantın ömrü için çok önemlidir.

İmplantın vücut tarafından reddedildiği doğru mudur ?

Steril çalışma ve doğru teknik ile uygulanan implantların vücut tarafından reddi söz konusu değildir. Dünya genelinde implantlarda başarı oranı %97-99 aralığındadır.

Her diş için bir implant gerekli midir?

Hastanın ağız durumuna göre implant sayısı değişiklik gösterse de her dişe bir implant çok fazla uygulanan bir tedavi seçeneği değildir. İmplantın çapı ve uzunluğunun yeterli olması implantların köprü şeklinde kullanımını sağlamaktadır. Aynı zamanda maliyet açısından da her dişe bir implant hastayı zorlamaktadır.

İmplant yapıldıktan sonra en erken ne zaman protezime kavuşurum?

İmplant uygulamasında ki farklı prosedürler proteze geçiş sürecini değiştirse de genelde   3-4  ay sonra protez yapılma aşamasına geçebilir

 

İmplantlar düşer mi?

Çene kemiği ile osseoentegrasyonu tamamlanmış bir implantın düşme olasılığı yoktur. Tabii ki bu durumun en büyük ön koşulu ağız hijyeninin ve bakımın yüksek olmasıdır. İmplantlarda ya da üzerine yapılan dişlerde çürüme riski yoktur. Fakat implant çevresini saran yumuşak dokuların sağlığı tamamen diş fırçalamaya bağlıdır. Üzerinize düşen tek sey dişlerinizi fırçalamaktır. Bu yapıldığı takdirde implantınızı ve üzerindeki dişinizi ömür boyu sorunsuzca kullanabilirsiniz.

İmplantlarıma nasıl bakım yaparım? Özel bakım gerekir mi?

İyi bir ağız hijyeni implantın uzun ömürlü olması için hayati önem taşır. Rutin fırçalamanın yanında özel arayüz fırçaları, köprü altı diş ipleri kullanmak gerekir. Ağız duşu kullanımı klinik olarak yaygın olmasa da özellikle ara yüz temizliğinde çok etkilidir.Ağız sularının da kullanımı da dişeti ve implant sağlığı için gerekli olabilir.