0 (352) 324 00 50

Sedasyon nedir?

Sedasyon; farklı ajanlar ve yöntemler kullanılarak hastanın santral sinir sisteminin (SSS) baskılanarak, çevreyle olan ilişkisinin azaltılması işlemidir. Bu yolla bilinç değişen derecelerde baskılanmaktadır.

Sedasyon düzeyleri:

-Minimal

-Moderate (bilinçli sedasyon)

-Derin sedasyon olmak üzere üç bölüm halinde tanımlanmıştır.

Genel anestezi nedir?

İlaçlarla sağlanan, geri dönüşlü, vital fonksiyonlarda kalıcı bir değişiklik olmaksızın geçici bilinç kaybı ve refleks aktivitede azalma ile karakterize, ağrılı uyarana bile yanıtın olmadığı genel duyu kaybı halidir.

Geçmişten günümüze diş hekimliğinde koltuk korkusu, iğne korkusu çocuk yaşlardan itibaren kontrol edilmesi zor ve tedavi kalitesinde kontrol edilmesi zor bir parametre olmaktadır. Uyutularak yapılan işlemler çocuklar ve fobik hastaların ötesinde bulantı refleksi olan bireyler, zihinsel gelişim geriliği olan bireyler, iletişimde yetersiz kalınan sendromlu bireyler gibi pek çok hastaya tedavi yapılabilme imkanı sunmaktadır.

Dental girişimlerde genel anestezi şu durumlarda tercih edilebilir;

1.Akut enfeksiyon:

2.Çocuklar:

3.Zihinsel engelli hastalar:

4.Dental fobi

5.Lokal anestezi alerjisi:

6. Kapsamlı diş hekimliği ve maksillofasiyal cerrahi:

7.Tıbbi açıdan risk taşıyan (konjenital kalp hastalığı, kan dikrazileri, lokal anesteziklere karşı alerji, kontrolsüz epilepsi vb.) hastalar.

8.Uzak merkezler: Dental tedavi alabileceği merkezlerden çok uzakta yaşadığı için gerekli olan dental tedavinin tümünün bir seansda yapılması planlanan hastalar.

Genel anestezi de ağrım olacak mı?

Genel anestezi ağrılı uyaran dahil genel duyu kaybı oluşturacağı için ağrı duymazsınız. İşlem esnasında lokal anestezi de yapılacaktır. Uyandığınızda dudaklarınızda uyuşukluk devam ediyor olacaktır.

İşlem süresi ne kadardır?

Süre yapılacak işlemlere göre değişiklik göstermektedir. Hastanın uyutulma ve uyandırılma süreleri dahil en az 1 buçuk saatle başlar, 2 buçuk-3 saate kadar sürebilir. Genel anestezi sonlandırıldıktan sonra hastanın toparlanması için bir süre gözetim altında tutulur. Daha sonra yataklı serviste takibe alınır.

İşlemden sonra dikkat etmem gerekenler neler?

Operasyon sonrası uyuşukluk devam edecektir. Uyuşukluğu ısırarak kontrol etmemeniz gerekir. Doktor ve hemşireniz onay vermedikçe kendi başınıza kalkmamanız gerekir. Santral sistemi etkileyen ilaçlar verildiği için yanınızda refakatçi ile gelmeniz önerilir. İşleme özel dikkat edilmesi gereken talimatlar doktorunuz tarafından verilecektir.

Hastanede yatmamız gerekir mi?

Yapılan işlemin komplikasyonuna göre değişmekle birlikte rutin dental işlemlerde 2-3 saat takip sonrası hasta tamamen kendine geldiğinde ve doktorları uygun görürse taburcu edilmektedir.

Majör cerrahi işlem dediğimiz çene ameliyatları, travma hastaları ve çene yüz bölgesindeki ileri cerrahi işlemlerde 1 ile 3 gün arası yatış yapılması gerekmektedir.

Yataklı servis

Fakültemiz de tam kapasite çalışmaya hazır yataklı servisimiz bulunmaktadır. Serviste 1 oda engelli hastaların kullanımına uygun, 1 oda birinci sınıf oda hizmetinde, 1 oda özel oda(VIP) hizmetinde toplam olarak 6 oda, 10 yatak kapasitelidir. Odalarda televizyon, banyo, tuvalet, lavabo ve hemşire çağırma sistemi ortak olarak bulunmaktadır.

Birinci sınıf odada tek yatak ve refakatçi için dinlenme alanı bulunmaktadır.

Özel hasta odasında tek yatak, refakatçi için dinlenme alanı, çay-kahve servis tepsisi ve buzdolabı bulunmaktadır.